Ładowanie Wydarzenia

Czas dla Rodaka – czyli spotkanie autorskie z A. Grzegorzewskim

8 czerwca 2017

Czas dla Rodaka – czyli spotkanie autorskie z A. Grzegorzewskim
Zapraszamy 8.06. o godzinie 17-stej do Filii nr 6 MBP w Olsztynie (ul. Jarocka 65) na spotkanie autorskie z Adrianem Grzegorzewskim – autorem powieści „Czas tęsknoty” i „Czas burzy”.

„Książka Adriana Grzegorzewskiego wyróżniają się wśród publikacji inspirowanych faktami historycznymi z okresu drugiej wojny. Jej autor, jako jeden z nielicznych współczesnych pisarzy zmierzył się z zagadnieniem relacji polsko-ukraińskich na Kresach oraz z opisem zbrodni wołyńskiej. Powieść, w której obok ognia wojny i żaru okrucieństwa pojawia się również zakazana miłość, stanowi, mimo literackiej fikcji, zapis złożoności konfliktu polsko-ukraińskiego. „Czas tęsknoty” traktuje bowiem o mordzie popełnionym na ludności polskiej – wydarzeniu historycznym, którego ocena mocno różnicuje Polaków i Ukraińców, stając się wręcz problemem politycznym” (Ewelina Tondys – https://bookeriada.pl/recenzja-adrian-grzegorzewski-czas-tesknoty/)

Szczegóły

Data: