Przedszkole dla Rodaka

Z ogromną radością informujemy, że szykują się zmiany, bo nasze Przedszkole dla Rodaka zostało w tym roku dofinansowane ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach zadania publicznego dotyczącego pomocy Polonii i Polakom za granicą. Dzięki temu wsparciu rozpoczyna się uruchamianie Szkoły dla Rodaka. Cały projekt nosi nazwę: Utrzymanie polskiego przedszkola oraz utworzenie Zespołu Przedszkolno – Szkolnego w Karagandzie pn. Szkoła dla Rodaka. W Kazachstanie zajmuje się tym Karagandyjskie Obwodowe Stowarzyszenie Polaków Polonia na czele z p. Witalijem Chmielewskim.
Gorąco wspieramy i nieustannie zdobywamy środki na wsparcie tych działań.

Z całego serca dziękujemy Kancelarii Prezesa Rady Ministrów za dotację i zastrzyk do efektywnego działania!!!

Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach zadania publicznego dotyczącego pomocy Polonii i Polakom za granicą.

Publikacja wyraża jedynie poglądy autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów.

Więc będę śpiewał i dążył do kresu. Ożywię ogień, jeśli jest w iskierce…” (J. Słowacki)

Niezmiernie miło nam poinformować o otwarciu w dn. 21.11.2018 r.
przez Fundację dla Rodaka i Karagandyjskie Obwodowe Stowarzyszenie Polaków „Polonia” pierwszego polskiego przedszkola w Kazachstanie w mieście Karaganda.

Po pokonaniu wielu przeciwności, po wielu latach starań przez zamieszkałą tam Polonię powstało długo oczekiwane miejsce dla naszych najmłodszych Rodaków – miejsce, w którym prawnukowie i praprawnukowie Zesłańców będą miały możliwość uczyć się języka polskiego, tradycji narodowych i kultury. Miejsce, w którym ich rodzicie i dziadkowie będą mogli się spotykać na wydarzeniach
związanych z Polską, podczas Świąt i uroczystości w celu pielęgnowania polskości.

Projekt jest współfinansowany w ramach sprawowania opieki Senatu RP nad Polonią i Polakami za granicą.

Kochani!
Zwracamy się do Was z ogromną prośbą o wsparcie na utrzymanie w kolejnym roku i dalszych tego przedszkola. Bardzo prosimy o przekazanie choćby symbolicznych kwot i pomoc.

nr konta: 97 8838 0005 2017 0900 7771 0001
dopisek: darowizna na cele statutowe – przedszkole

Bardzo dziękujemy!!!