Wakacje dla Rodaka 2017

“Wakacje dla Rodaka” – podsumowanie

Długo oczekiwany przylot polskiej grupy poprzedzony został wieloma tygodniami przygotowań. W tym czasie do Fundacji dla Rodaka i w odpowiedzi na listy młodych Rodaków z Kazachstanu, zgłosiło się łącznie blisko 200 osób i instytucji, które chciało pomagać w organizacji ich pobytu w Ojczyźnie. Honorowy patronat nad Akcją Wakacje dla Rodaka objął Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego Gustaw Marek Brzezin i Wojewoda Warmińsko-Mazurski Artur Chojecki. Patronaty medialne sprawowały: Gazeta Olsztyńska, Radio Olsztyn, Radio Plus, Warszawska Gazeta, Gość Niedzielny, opiekę medialną natomiast objęła TVP3 Olsztyn.

Marzenie wielu naszych przyjaciół z odległego Kazachstanu zaczęło się spełniać dnia 12 lipca 2017 roku, wraz z chwilą wylądowania na polskiej ziemi. Dla wielu z nich była to pierwsza wizyta w Polsce. Na początku nasi Goście spędzili kilka dni z atrakcjami we Wrocławiu, by później udać się do bazy – Domu Rekolekcyjnego Zacheusz w Nowym Kawkowie na Warmii. Tam czas spędzali wspólnie z polskimi rówieśnikami. Na Warmii na młodzież czekało wiele warsztatów, w tym: teatralne, plastyczne, ceramiczne oraz taneczno-muzyczne. Wszak to grupa roztańczona i rozśpiewana, w której większość jest członkami Zespołu Folklorystycznego “Niebieskie Chabry”. W szeregu warsztatów wyróżnić trzeba lekcje języka polskiego, literatury i historii, gdzie młodzi Polacy, jak dotąd z dalekiego kraju, mogli się blisko zapoznać z ojczystym językiem i ojczystymi dziejami. Do innego rodzaju atrakcji należały chociażby: ogniska, jazda konna, zawody, gry planszowe i terenowe, kręgle, czy też wieczór z wodzirejem. Dzieci i młodzież w Nowym Kawkowie odwiedzili nawet Górale. Wspaniały występ nasza grupa, spędzająca czas w kraju przodków, dała na Międzynarodowych Dniach Folkloru w Olsztynie czy podczas Koncertu Jubileuszowego Kapeli Jakubowej. Wypadli przepięknie! A tańczyli wśród najlepszych profesjonalistów nie tylko wtedy. Również próba z Zespołem Pieśni i Tańca Kortowo wypadła bardzo korzystnie, a każdy jeden występ Zespołu bardzo podobał się publiczności (m.in. w Dźwierzutach i w Nowym Kawkowie). Wycieczki do Olsztyna i po okolicznych miejscowościach odbywały się nie tylko typowymi środkami lokomocji, bowiem na uczestników Wakacji czekał również spływ kajakowy. Na liście odwiedzonych miejscowości były: Dźwierzuty, Olsztynek, Gietrzwałd, Święta Lipka i Reszel.

26 lipca w ostatnim dniu pobytu pierwszej części grupy, jeszcze wszyscy odwiedzili Warszawę. Następnie część uczestników wróciła do Kazachstanu, a część pod koniec lipca pojechała na kolejny etap wypoczynku zorganizowany przez Wspólnotę Polską. Akcję i wydarzenia jej towarzyszące oprócz relacji na facebook’owym profilu Fundacji można było śledzić w wielu mediach: w gazetach, telewizji oraz na portalach internetowych. Każdego uczestnika Wakacji dla Rodaka uwiecznił też w czasie sesji zdjęciowej fotograf, a przed zdjęciami jeszcze bardziej upiększyć się można było u stylistów Wella.

25 lipca z udziałem przedstawicieli Marszałka, Wojewody, Prezydenta, mediów, sponsorów i innych zaproszonych gości odbyło się uroczyste podsumowanie Wakacji dla Rodaka, podczas którego wystąpił chór oraz nasi goście z Kazachstanu „Niebieskie Chabry”, zakończony wspólnym zatańczeniem poloneza i zabawami z Wodzirejami.

Wszystkie zaplanowane cele przedsięwzięcia zostały osiągnięte, a były to:
– okazanie wsparcia naszym Rodakom z Kazachstanu,
– podtrzymywanie w nich polskości poprzez upowszechnianie,
– znajomości języka polskiego i tradycji narodowych,
– krzewienie kultury języka polskiego,
– pogłębianie więzi pomiędzy środowiskami polskimi,
– integracja społeczności lokalnych z Polakami z Kazachstanu,
– przygotowanie społeczeństwa polskiego na powrót Rodaków z Kazachstanu,
– przygotowanie warunków i stworzenie przyjaznej atmosfery dla powracających Rodaków,

Nadmienię, że dwóch naszych Rodaków zostało w Olsztynie, gdzie udało nam się znaleźć dla nich pracę.

Powrót tak samo pierwszej, jak i drugiej tury dzieci i młodzieży wzbudzał bardzo wiele wzruszeń i równie wiele było podziękowań oraz zaproszeń na następne Wakacje dla Rodaka.

Liczymy więc na drugą edycję akcji, a w oczekiwaniu na następną wizytę w Polsce naszym młodym Rodakom życzymy wszystkiego najlepszego i zapraszamy ponownie! A wszystkim, którzy w jakikolwiek sposób przyczynili się do zorganizowania tegorocznej edycji Wakacji dla Rodaka z całego serca dziękujemy.

Media o Akcji Wakacje dla Rodaka:
1. http\://olsztyn.gosc.pl/doc/3702827.Wakacje-dla- Rodaka
2. http\://olsztyn.wm.pl/425931,Olsztynianka-pomaga- rodakom-w-
Kazachstanie-Dzieci- wakacje-spedza- w-Nowym-
Kawkowie.html?preview=074f858b0eeb38e776c3#axzz4c36UQ2L5
3. https\://www.olsztyn.eu/nc/o-olsztynie/aktualnosci/article/ruszyla- kolejna-
akcja-dla- rodaka.html
4. https\://olsztyn.tvp.pl/29710659/29317-godz- 1830
5. https\://ro.com.pl/na-letni- wypoczynek-do- nowego-kawkowa- przyjada-
dzieci-i- mlodziez-polskiego- pochodzenia-z- kazachstanu/01329787#
6. http\://bezprzesady.com/aktualnosci/pomoc-dla- rodakow-na- wschodzie
7. http\://olsztyn.gosc.pl/doc/4011351.Wakacje-dla- rodaka
8. https\://ro.com.pl/potomkowie-polakow- z-kazachstanu- przyjechali-do-
olsztyna-na- wakacje-pobyt- zorganizowano-w- ramach-akcji- wakacje-dla-
rodaka/01344024
9. http\://olsztyn.tvp.pl/33230485/15717-godz- 1830 – (czas od 00:06:28)
10. http\://olsztyn.onet.pl/potomkowie-polakow- z-kazachstanu- przyjechali-do-
olsztyna-na- wakacje/dezrfbp
11. "Niebieskie Chabry w kraju swoich pradziadków" – Gazeta Olsztyńska,
17.07.2017 r.
12. https://olsztyn.tvp.pl/33277324/tancerze-opanowali- miasto-ruszyl-
kolorowy-festiwal- wielu-narodow
13. https://www.youtube.com/watch?v=XCc8uQq1e58&feature=youtu.be
14. https://www.youtube.com/watch?v=yNkx9D8HT8Y&feature=youtu.be
15. http://olsztyn.gosc.pl/gal/spis/4045343.Swieto-tanca- i-muzyki
16. https://ro.com.pl/onad-pol- tysiaca-wykonawcow- z-11- krajow-oprocz-
olsztyna-uczestnicy- dni-folkloru- wystepuja-m- in-w- ostrodzie-dobrym- miescie-
biskupcu-barczewie/01344599#
17. https://olsztyn.tvp.pl/33380106/maja-polskie- korzenie-spedzili- wakacje-w-
kraju-przodkow
18. Na starówce spotkaliśmy gości z Kazachstanu_Gazeta Olsztyńska, 21.07.2017r.
19. To mój kraj, moja Polska – Gość Niedzielny, 30.07.2017 r.

Zorganizowanie wypoczynku letniego najmłodszym Rodakom z Kazachstanu.

Patronat honorowy nad akcją „Wakacje dla Rodaka” objął Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego Gustaw Marek Brzezin.

Patronat honorowy nad akcją „Wakacje dla Rodaka” objął Wojewoda  Warmińsko-Mazurski Artur Chojecki.

Wakacje dla Rodaka to akcja patriotyczno-charytatywna, której celem bezpośrednim jest organizacja wakacyjnego pobytu na Warmii i Mazurach dzieciom i młodzieży – potomkom Polaków zesłanych do Kazachstanu przez sowietów w latach 1937–1941, umożliwiającego zapoznanie z rodzimą kulturą polską, kontakt z językiem polskim. Kolejnym i najważniejszym celem fundacji są  działania w kierunku umożliwienia wszystkim naszym Rodakom z Kazachstanu – chcących tego – powrotu do Ojczyzny przodków.

Szczegółowe informacje o akcji znajdują się poniżej, a ja z tego miejsca zwracam się do Państwa z gorącą prośbą o rozpowszechnianie – w środowiskach zawodowym i rodzinnym i innych – informacji, iż obecnie do Polski chce wrócić, a nie może ponad 50 tys. naszych Rodaków z Kazachstanu. Jest to ewenement, jeżeli porówna się to z działaniami rządów Izraela i Niemiec, którzy już dawno umożliwili wszystkim chętnym Żydom i Niemcom powrót do swoich ojczyzn.

Do zrealizowania wakacyjnego pobytu dzieci młodzieży konieczne jest wsparcie finansowe akcji, aby ten plan – będący jednocześnie wielkim marzeniem naszych młodych Rodaków – przeprowadzić. Należy pamiętać w jak bardzo trudnych okolicznościach historii znaleźli się tam Polacy.

Jest to niewątpliwie wydarzenie godne poparcia, a pobyt w Polsce będzie stanowić wielkie przeżycie dla tych młodych osób, i na pewno wykorzystają swoją szansę na podtrzymanie polskiej tożsamości, poszerzą swoją wiedzą o kulturze i historii kraju swoich przodków, będą rozmawiać w języku polskim oraz przede wszystkim spędzą czas wśród nas – swoich Rodaków. O tym, że ta młodzież szczerze marzy o pobycie w Polsce świadczą ich wzruszające listy, w których wyrażają swoje nadzieje na przybycie do Ojczyzny.

Serdecznie proszę: wesprzyj akcję „Wakacje dla Rodaka”! Wspólnym wysiłkiem damy radę, a nagrodą naszą będą uśmiechy naszych młodych Rodaków, wdzięczność
i pamięć. Okażmy swą SOLIDARNOŚĆ Polakom z Kazachstanu.

Informacje o wydarzeniu:

• Adresaci przedsięwzięcia: polskie dzieci i młodzież z Kazachstanu, w wieku 13-16 lat.

• Termin: 16-30 lipca 2017 r.

• Miejsce pobytu: Nowe Kawkowo koło Olsztyna.

• Planowana liczba uczestników: 25 osób.

• Cele przedsięwzięcia:

√ okazanie wsparcia naszym Rodakom z Kazachstanu,
    √ podtrzymywanie w nich ducha polskości, znajomości języka polskiego i polskiej tradycji/kultury narodowej.

Planowane atrakcje:

√ Wieczór autorski i warsztaty literackie z pisarką Kasią Enerlich, Anią Sakowicz, Joanną Jax,
    √ Dzień w Olsztynie – zwiedzanie miasta z przewodnikiem,
    √ Dzień w Szczytnie – Dni i Noce Szczytna, koncert zespołu CELTBASH,
    √ Dzień w Gminie Dźwierzuty – zwiedzanie, warsztaty garncarstwa i decoupage, wizyta w gospodarstwie agroturystycznym „Patataj”,
    √ Dzień w Warszawie – zwiedzanie miasta z pisarką Manulą Kalicką,
    √ Międzynarodowe Olsztyńskie Dni Folkloru – czynne uczestnictwo poprzez występ naszych gości, którzy są członkami Zespołu Pieśni i Tańca „Niebieskie Chabry”
    √ Zwiedzanie Muzeum Budownictwa Ludowego – Parku Etnograficznego w Olsztynku,
    √ Dzień z grami planszowymi i in.,
    √ Warsztaty i nauka tańca z Zespołem Pieśni i Tańca „Kortowo”, nauka pofajdoka,
    √ Dzień z harcerzami – w lesie i przy ognisku,
    √ Wieczór z Wodzirejem- z tańcami, zabawami i warsztatami tanecznymi,
    √ Warsztaty teatralne i zwiedzanie teatru im. Stefana Jaracza w Olsztynie;
    √ Spływ kajakowy – w planach jest Krutyń,
    √ Sesja zdjęciowa z profesjonalnym fotografem.

Wpłaty należy kierować na:
Parafia Rzymskokatolicka pw. św. Jana Apostoła i Ewangelisty w Nowym Kawkowie
Dom Rekolekcyjny ZACHEUSZ

Nr konta: 32 8857 0002 3001 0000 4721 0001
Dopisek: Kazachstan

lub na konto Fundacji: patrz zakładka „Wesprzyj nas”

Mam nadzieję, że wspólnie przybliżymy Ojczyznę polskim dzieciom i młodzieży
z Kazachstanu!

Za wszelką pomoc składam serdeczne podziękowania.

Prezes Zarządu Fundacji