Wakacje dla Rodaka 2019

Już po raz trzeci organizujemy Akcję „WAKACJE DLA RODAKA – edycja III”,

której bezpośrednim celem jest organizacja wakacyjnego pobytu na Warmii i Mazurach dla dzieci i młodzieży – potomków Polaków zesłanych do Kazachstanu przez Sowietów w latach 1937-1941.
Pobyt młodych osób w Polsce będzie stanowić dla nich wielkie przeżycie, które zaowocuje podtrzymaniem polskiej tożsamości. Nasi goście poszerzą swoją wiedzę o kulturze i historii kraju swoich przodków, będą rozmawiać w języku polskim oraz przede wszystkim spędzą czas wśród nas – swoich Rodaków.
Informacje o wydarzeniu:
1.      Miejsce pobytu: Nowe Kawkowo koło Olsztyna,
2.      Termin: 16.07-05.08.2019 r.,
3.      Liczba uczestników:  30 osób, dzieci i młodzież z Kazachstanu, w wieku 12-17 lat,
4.      Cele przedsięwzięcia:
–      okazanie wsparcia naszym Rodakom z Kazachstanu,
–      podtrzymywanie w nich ducha polskości, znajomości języka polskiego i polskiej tradycji narodowej.

Podsumowanie Akcji Wakacje dla Rodaka – edycja III – 16.07- 05.08.2019 r.

Po blisko miesięcznym pobycie w Polsce dzieci i młodzieży z Kazachstanu przyszedł czas na podsumowanie tegorocznej edycji Akcji Wakacje dla Rodaka – edycja III. Wakacje dla Rodaka to akcja patriotyczno-charytatywna polegająca na organizacji wakacyjnego pobytu na Warmii i Mazurach dla dzieci i młodzieży – potomków Polaków zesłanych do Kazachstanu przez Sowietów w latach 1936–1941.

Długo oczekiwany przylot polskiej grupy poprzedzony został wieloma tygodniami przygotowań. Tegoroczne Wakacje trwały od 16.07. do 05.08.2018 i były czasem wypełnionym zwiedzaniem, zabawami, warsztatami, nauką języka polskiego i historii Polski. W Wakacjach uczestniczyło 53 osoby, w tym: 32 osoby z Kazachstanu, 2 osoby z Mołdawii i jedna z Białorusi.

Honorowy patronat nad Akcją Wakacje dla Rodaka – edycja III objęli:

• Marszałek Senatu Rzeczypospolitej Polskiej Stanisław Karczewski,

• Wojewoda Warmińsko-Mazurski Artur Chojecki,

• Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego Gustaw Marek Brzezin,

• Prezydent Olsztyna Piotr Grzymowicz,

• Starosta Olsztyński Andrzej Abako.

Patronaty medialne sprawowały:

• TVP 3 Olsztyn,

• Radio Olsztyn,

• Radio Plus,

• Gazeta Olsztyńska,

• Gość Niedzielny,

• Warszawska Gazeta.

Akcja Wakacje dla Rodaka – edycja III została współfinansowana w ramach sprawowania opieki Senatu Rzeczypospolitej Polskiej nad Polonią i Polakami za granicą w 2019 r., dotacji od Fundacji ORLEN Dar Serca oraz dzięki wsparciu wielu darczyńców i wolontariuszy.

Marzenie naszych przyjaciół z odległego Kazachstanu zaczęło się spełniać dnia 16. lipca 2019 roku, wraz z chwilą wylądowania na polskiej ziemi. Dla wielu z nich była to pierwsza wizyta w Polsce. Podczas pobytu dzieci i młodzieży z Kazachstanu w Polsce zrealizowano następujące punkty harmonogramu:

16.07. – Przylot do Polski.

17.07. – Zagospodarowanie, gry i zabawy na zapoznanie się, dyktando i krzyżówka o Polsce.

18.07. – Warsztaty z Pracownią Zielononoga – dzień z rękodziełem: decoupage, malowanie magnesów, ceramika, makrama i słowiańskie lalki motanki, a wieczorem ognisko.

19.07. – Warsztaty z Pracownią Zielononoga – dzień z ekologią: mydełka glicerynowe, hotele dla owadów, recykling butelek, mini ogródki i soki z natury.

20.07. – Warsztaty kulinarne z Pracownią Zielononoga – dzień z dziedzictwem kulinarnym: dzyndzałki z hreczką i zaklepka warmińska oraz danie kazachskie. Uczta na koniec projektu.

21.07. – DZIEŃ W DŹWIERZUTACH i Piknik dla Rodaka nad jeziorem.

22.07. – Spływ kajakowy Łyną.

23.07. – 25.07. – Warsztaty teatralno-muzyczne.

26.07. – DZIEŃ W OLSZTYNIE

27.07. – DZIEŃ W BISKUPCU RESZELSKIM

28.07.- DZIEŃ OSTRÓDZIE zorganizowany przez Panią Senator Bogusławę Orzechowską.

29.07. – Olimpiada, gry terenowe i inne zabawy.

30.07. – Gry i zabawy, dyktando na zakończenie pobytu, pakowanie.

31.07. – 05.08.: WARSZAWA:

– wizyta w Pałacu Prezydenckim i spotkanie z Panem Ministrem Adamem Kwiatkowskim,

– zwiedzanie Warszawy szlakiem Powstańców, godzina „W” na Powązkach, – uczestnictwo w wydarzeniu „Warszawiacy śpiewają (Nie)zakazane piosenki”,

– wizyta w Senacie RP, spotkanie z Marszałkiem Senatu RP Stanisławem Karczewskim i jego Pracownikami oraz zwiedzanie Senatu z przewodnikami. Podczas spotkania marszałek rozmawiał z dziećmi o ich pobycie w Polsce, wrażeniach, miejscach, które szczególnie im się podobają, uczelniach i studiach. W spotkaniu uczestniczył także Senator Grzegorz Peczkis.

– zwiedzanie Muzeum Powstania Warszawskiego,

– czas wolny na Starym Mieście oraz przy Pałacu Kultury.

– pamiątkowa sesja zdjęciowa nad Wisłą.

W szeregu warsztatów wyróżnić i podkreślić należy nacisk na naukę języka polskiego i historii, gdzie młodzi Polacy mogli się blisko zapoznać z ojczystym językiem i ojczystymi dziejami.

Bardzo ważnym elementem Wakacji dla Rodaka jest integracja dzieci i młodzieży z Kazachstanu z rówieśnikami z Polski, wspólnie spędzany czas, zakwaterowanie w pokojach, zabawy i nauka, to najlepszy sposób na poznanie kraju przodków i języka ojczystego, a dla dzieci z Polski poznanie trudnej historii zesłań Polaków do Kazachstanu i na Syberię.

Wycieczki do Olsztyna i po okolicznych miejscowościach odbywały się nie tylko typowymi środkami lokomocji, bowiem na uczestników Wakacji czekał również spływ kajakowy. Na liście odwiedzonych miejscowości były również: Dźwierzuty, Biskupiec, Ostróda, Warszawa.

Akcję i wydarzenia jej towarzyszące oprócz relacji na facebook’owym profilu Fundacji można było śledzić w mediach: w gazetach, telewizji oraz na portalach internetowych. Każdego uczestnika Wakacji dla Rodaka uwiecznił też w czasie sesji zdjęciowej fotograf.

Powrót wzbudzał bardzo wiele wzruszeń i równie wiele było podziękowań oraz zaproszeń na następne Wakacje dla Rodaka. Liczymy więc na czwartą edycję akcji, a w oczekiwaniu na następną wizytę w Polsce naszym młodym Rodakom życzymy wszystkiego najlepszego i z całego serca zapraszamy ponownie!

Wszystkie zaplanowane cele przedsięwzięcia zostały osiągnięte, a były to:

• okazanie wsparcia naszym Rodakom z Kazachstanu,

• podtrzymywanie w nich polskości poprzez upowszechnianie znajomości języka polskiego i tradycji narodowych,

• krzewienie kultury języka polskiego,

• pogłębianie więzi pomiędzy środowiskami polskimi,

• integracja społeczności lokalnych z Polakami z Kazachstanu.

• przygotowanie społeczeństwa polskiego na powrót Rodaków z Kazachstanu,

• przygotowanie warunków i stworzenie przyjaznej atmosfery dla powracających Rodaków,

• promocja województwa wśród Polonii zamieszkałej poza granicami Polski.

Serdecznie prosimy o wsparcie tego wydarzenia!
Za wszelką pomoc składamy serdeczne podziękowania.